Wyjątkowy makaron z mięsem mielonym i warzywami… Wyjątkowy, bo to makaron z ciecierzycy, co daje nam równocześnie przyjemność przygotowania pysznego i prostego dania z patelni oraz lekkość po zjedzeniu, bo jest ono bez dodatku zbóż.
Któż nie lubi makaronów :D?! To idealny składnik prostych szybkich dań. Smakują nawet podane tylko z samym pesto. Mają jednak swój jeden, mały mankament. Rzadko kiedy czujemy się po zjedzeniu dania z ich użyciem lekko. Najchętniej wzięlibyśmy przykład z mieszkańców krajów śródziemnomorskich i zrobili sobie sjestę 😉
I oczywiście, nie demonizuję tu makaronów tradycyjnych. Sama bardzo je lubię i czasem przygotowuję, jednak warto czasem sięgnąć po ich bez zbożową alternatywę. I taką właśnie ciekawą opcją jest makaron z ciecierzycy.
Rzecz jasna, nie jest to jedyny rodzaj makaronu ze strączków. Dostępny jest również z soczewicy lub zielonego groszku. Jednak ten z ciecierzycy jest najbardziej neutralny w smaku i zbliżony to tego tradycyjnego, a więc nie będzie się wybijał na tle smaku całego dania.
I to z chęci na makaron i ograniczonego czasu na stanie przy kuchence, powstało to pyszne danie, gdzie oprócz klasycznych pieczarek, mamy również marchewkę, a także korzeń selera.
I gdybym chciała określić je jednym słowem, to nazwałabym je 'domowe’. A to dzięki swojej prostocie. Z przypraw mamy tu wyjątkowo tylko pieprz i sól, bo cały smak tworzą dodane składniki. Bulion, łyżka koncentratu pomidorowego (dodana tylko dla podkręcenia całości), warzywa korzenne pokrojone w drobną kostkę, pieczarki i zielona pietruszka.
Makaron z ciecierzycy w towarzystwie klasycznych dodatków. Pysznie, prosto, domowo.
Makaron z mięsem mielonym to klasyk. Jednak wzbogacenie je o proste warzywa korzenne i zmienienie makaronu na bez zbożowy, czyni je znacznie ciekawszym i idealnie wpasowuje się w rotację zbożami w ciągu tygodnia. Polecam spróbować!
P.S. Oczywiście, spokojnie możecie zamienić makaron z ciecierzycy na tradycyjny 😉