Gofry z mąki z ciecierzycy

przez Violetta
gofry z mąki z ciecierzycy

Gofry z mąki z ciecierzycy. Ostatnio bardzo często goszczą na moim stole. Świetna alternatywa dla kanapek na śniadanie. Przygotowane bez dodatku zbóż i nabiału. Idealnie pyszne!

Zakup gofrownicy był przemyślanym czynem. Przede wszystkim czułam, że znacznie ułatwi mi przygotowywanie posiłków, szczególnie szybkich śniadań. I tak też się stało! Kto bywa na moim Instagramie, ten wie, że ostatnio gofry opanowały moje poranki :). Nigdy nie przepadałam za kanapkami z chleba. Chyba że w ciepłej formie grzanek. No i gofry są właśnie dla mnie taką formą ciepłych kanapek.

gofry z ciecierzycy z dodatkiem kurkumy

Niewątpliwie jednak z ich wykończeniem szaleję znacznie bardziej, niż w wypadku zwykłych kanapek. Szczególnie smacznie sprawdza się na przykład pesto oraz warzywne dodatki… Takich szczegółów proszę wypatrywać w najbliższym czasie na moim koncie na Instagramie :). A tym czasem wróćmy do przepisu podstawowego.

Potrzebujemy tylko mąkę z ciecierzycy, wodę i jogurt kokosowy. I tyle. Co do samej mąki (kiedyś już o tym wspominałam), pamiętajcie, aby kupić mąkę dobrej jakości, aby nie zniechęcić się do jej smaku. Ja, jeśli kupuję mąkę w Polsce, kupuję markę Bio Planet, a w Austrii Alnatura.

Gofry z mąki z ciecierzycy to opcja, którą koniecznie musicie wypróbować i zapisać ;)!

gofry z mąki z ciecierzycy na talerzu

 

Przepis

 

SKŁADNIKI:
  • 100g mąki z ciecierzycy
  • 150ml wody
  • 1 łyżka jogurtu kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Mąkę z ciecierzycy mieszamy dokładnie z wodą. Następnie odstawiamy masę na 30 minut do odpoczęcia.
  2. Po tym czasie dodajemy resztę składników, mieszamy do połączenia.
  3. W międzyczasie rozgrzewamy gofrownicę, opcjonalnie można posmarować ją cienko oliwą.
  4. Następnie nakładamy nieduże porcje ciasta, rozprowadzamy delikatnie i pieczemy gofry do lekkiego zrumienienia. Czas jest uzależniony od mocy gofrownicy. Moja ma 850W i u mnie jest to ok. 4 minut.
UWAGI:

Na etapie zmieszania mąk z ciecierzycy z wodą można wstawić masę do lodówki na całą noc i rano dodać resztę składników. Zaoszczędzimy nieco czasu rano, a gofry zyskają na puszystości.

Może Cię również zainteresować

Zostaw komentarz