Sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym. Lub, jeśli chcecie całkowicie danie bez dodatku zbóż, zastąpcie makaron ryżowy makaronem Vermicelli. Smaku dodają kurczak w curry, sos z masła orzechowego i świeże warzywa oraz zioła. Przepyszna sałatka w azjatyckim klimacie. Zapraszam!
Uwielbiam szybkie, pyszne, sycące sałatki! I ta jest właśnie połączeniem wszystkich tych zalet. Azjatycki cienki makaron, który stanowi świetną bazę. Można użyć makaronu ryżowego. Jednak zdecydowanie godnym uwagi jest makaron Vermicelli – moje ostatnie odkrycie. W smaku nieróżniący się od ryżowego, a wykonany z mieszanki skrobi grochu i fasoli Mung. Rotacja zbożami jest dla mnie ważnym i służącym mi aspektem, więc wszelkie tego typu alternatywy sobie cenię! A na wierzch makaronu wykładamy resztę dodatków…
Mamy tu ogórek, marchewkę (możecie zastąpić je swoimi ulubionymi warzywami w zależności od sezonu), sos z masła orzechowego, świeża kolendra. No i podsmażony kurczak. Można dodać go jeszcze ciepłego lub przygotowanego wcześniej. Tylko tyle, a jednak wystarczy, aby stworzyć smakowitą całość.
Sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym poleca się na szybkie danie wciągu dnia lub jako posiłek do pracy. Wtedy tylko sos zabieramy osobno i polewamy całość przed podaniem.
Przepis
SKŁADNIKI
- 1 marchewka ok. 100g
- 1/2 ogórka ok. 120g
- 30g suchego makaronu ryżowego lub Vermiccelli
- 200g piersi z kurczaka + 1 płaska łyżeczka curry + sól
- garść orzeszków ziemnych
- kilka listków świeżej mięty i kolendry
- 1 łyżeczka oleju sezamowego białego (z nieprażonych ziaren sezamu)
- oliwa do smażenia
- SOS
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki sosu sojowego (u mnie to sos tamari, jest bez dodatku pszenicy)
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1,5 łyżki wody
- pół łyżeczki syropu z agawy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na kilka minut. Gdy będzie już miękki odcedzamy go, można dodatkowo odcisnąć delikatnie ręką. Następnie mieszamy z łyżeczką oleju sezamowego.
- Marchewkę oraz ogórek myjemy i obieramy. Następnie kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Można również użyć robota kuchennego z tarczą do słupków Julienne.
- Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie oczyszczamy z ewentualnych błon i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z przyprawami. Rozgrzewamy na większym ogniu łyżkę oliwy na patelni. Wrzucamy kurczaka, rozkładamy go równo na patelni i smażymy przez 2-3 minuty nie mieszając. Dopiero po tym czasie przewracamy kawałki na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty. Przyrumienionego kurczaka zdejmujemy z patelni.
- Mieszamy wszystkie składniki na sos. Dla ułatwienia można wymieszać wszystko w mniejszym słoiczku i potrząsać nim do uzyskania kremowego sosu.
- Nas talerz wykładamy przygotowany wcześniej makaron, na nim starte warzywa, następnie podsmażonego kurczaka. Wszystko polewamy sosem i posypujemy świeżymi ziołami oraz posiekanymi orzeszkami ziemnymi.