Pieczone buraczki z miodem i rozmarynem

przez Violetta
pieczone buraczki z miodem i rozmarynem

Pieczone buraczki z miodem i rozmarynem. Pyszne, proste do przygotowania i uniwersalne w wykorzystaniu. Jako dodatek do obiadu, do sałatki lub jako wypełnienie lunchboxu. Z resztą dobre buraczki pasują niemal do wszystkiego 🙂 .Polecam!

Zapraszam na mój ulubiony sposób na buraczki. Są pyszne i pełne w smaku. Przygotowuję je według tego przepisu już od dawna. Przyszedł więc czas, aby zagościły na blogu, gdyż to wersja godna zapisania. Smakują na ciepło i na zimno, więc wykorzystuje je wszędzie tam, gdzie mam ochotę na  buraczany dodatek.

pieczone buraczki z miodem i rozmarynem w miseczkach

Kroję je w średniej wielkości kawałki tak, abym właśnie mogła wszędzie je wykorzystać. Choć, gdy chcę je podać jako dodatek do obiadu, to często po upieczeniu dodatkowo je ścieram. Starte buraczki lepiej przyjmują sos ;). A te, które chcę wykorzystać później, po ostudzeniu przekładam do pojemnika i zamknięte przechowuję w lodówce do trzech dni.

Spróbujcie sami i przekonajcie się, że te pieczone buraczki z miodem i rozmarynem to opcja, która uzupełni Waszą zimową kuchnię.

pokrojone w kawałki pieczone buraczki z miodem i rozmarynem

 

Przepis

SKŁADNIKI
  • 1 kg buraków
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  2. Buraki dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą, dodać resztę składników i wymieszać.
  4. Włożyć do piekarnika i piec pod przykryciem 50-60 minut. Jeśli naczynie nie posiada pokrywy można owinąć je szczelnie folią aluminiową.
  5. Gdy buraczki będą już dosyć miękkie, najczęściej jest to po 50 minutach, ściągam pokrywę i piekę przez ok. 10 minut już bez pokrywy, aby się lekko przypiekły. Wtedy są najsmaczniejsze.

 

 

Może Cię również zainteresować

1 komentarze

Bezglutenowy sos pieczarkowy - Smaczne Kadry 30 listopada, 2023 - 5:25 pm

[…] podać go z kaszą jęczmienną i pieczonymi buraczkami z miodem i rozmarynem. To obłędne połączenie! Choć jadam mięso, jednak w tym wypadku jest ono zbędne. Całość […]

Powtórz

Zostaw komentarz