Koktajl z mango i kurkumy

przez Violetta
koktajl z mango i kurkumy

Koktajl z mango i kurkumy. O jacie, cóż to za pyszne odkrycie! A to niejedyne dobrocie w tym napoju. Mamy jeszcze sok z pomarańczy i masło z blanszowanych migdałów. Istne koktajlowe złoto! Zapraszam więc na nie 🙂

Zacznijmy od kurkumy, a dokładniej od jej świeżej, niesproszkowanej postaci, bo taką właśnie tutaj używamy. Wyglądem przypomina nieco korzeń imbiru, jest jednak drobniejsza. Swym świeżym, orzeźwiającym smakiem niesamowicie podkręca potrawy i napoje, tak słodkie jak i słone. Nie można pominąć tu dobroczynnych wartości dla naszego organizmu. Działa m.in. łagodząco na ogólny stan zapalny organizmu, ma również właściwości antywirusowe i antybakteryjnie. Jednym z jej wartościowych składników jest kurkumina, która dla zwiększenia przyswajalności, potrzebuje towarzystwa piperyny. A tą znajdziemy w czarnym pieprzu, więc niech Was nie zdziwi ten dodatek w przepisie 🙂

No właśnie! Pyszny, słodki i orzeźwiający koktajl z wykorzystaniem świeżej kurkumy.

koktajl z mango i kurkumy na napoju kokosowym

Mango  i świeża kurkuma okazały się połączniem dla siebie stworzonym! Ten koktajl był tak pyszny, że nie mogłam się powstrzymać, aby nie wypić na raz całej szklaneczki.

Oczywiście, to nie jedyne składniki. Dla lekkiego złagodzenia i połączenia smaków dodałam napój kokosowy oraz masło z blanszowanych migdałów. To również sprawiło, że napój stał się wręcz aksamitny, co potęgowało przyjemność każdego łyku.

Masło migdałowego dodałam również z myślą, aby spowolnić uwalnianie się cukru do krwi. Koktajl jest dość słodki, co oczywiście jest tu bardzo oczekiwane. Chciałam jednak, aby była to za razem słodka, ale i w miarę sycąca przekąska.

 

Aksamitny, słodki, orzeźwiający koktajl z mango i świeżej kurkumy. Rozkosz dla zmysłów.

 

Aby koktajl z mango i kurkumy wyszedł tak zniewalający w smaku, kluczowa jest tu dojrzałość owoców, bo oprócz mango dodajemy także sok z pomarańczy. Mango musi być naprawdę bardzo dojrzałe. Miękkie, a skórka czerwona – to świadczy, że dojrzewało w promieniach słonecznych, a tym samym nabrało słodyczy. Podobnie pomarańcza. Ważne, aby była możliwie jak najsłodsza.

aksamitny koktajl z mango i kurkumy w szklance

 

Spodobał Ci się przepis?
Pochwal się na Instagramie oznaczając mnie #smaczne_kadry lub @smaczne_kadry Z przyjemnością udostępnię Twoje wykonanie!

 

Może Cię również zainteresować

Zostaw komentarz