Faszerowana dynia makaronowa

przez Violetta
faszerowana dynia makaronowa pieczarkami, zielonym groszkiem i szpinakiem

Faszerowana dynia makaronowa. Rarytas wśród jesiennych, dyniowych propozycji. Smakowicie nadziana takim dobrem jak pieczarki, szpinak, parmezan i… pieczony czosnek :D. Pysznie, aromatycznie, rozgrzewająco. Jeśli tylko pojawi się gdzieś na Waszym horyzoncie koniecznie spróbujcie tej propozycji!

Czy z dyni makaronowej robi się makaron ? No prawie ;), gdyż nie bez powodu nosi ona taką nazwę. Po niemiecku nazywana jest dynią spaghetti i ta nazwa jeszcze dokładniej obrazuje jej specyficzny charakter. Miąższ tej dyni po upieczeniu i rozluźnieniu widelcem, tworzy właśnie coś na wzór makaronu spaghetti. Sam miąższ jest mięciutki, luźny, o delikatnym smaku. Jest to dynia stworzona do faszerowania i zapiekania, co jest również świetnym pomysłem na niecodzienne, a za razem nieskomplikowane danie.

faszerowana dynia makaronowa i zapiekana z parmezanem

Jedynie czego potrzebujemy to trochę czasu na wykonanie, gdyż najpierw musimy upiec samą dynię, a dopiero później zapiec ją wraz z farszem. To jednak niewielka „niedogodność”, którą zrekompensuje Wam smak tego dania.

Ta faszerowana dynia makaronowa koniecznie musi się pojawić na Waszych stołach, choć raz w sezonie dyniowym. U mnie dostępna jest zazwyczaj tylko na początku sezonu. Nie wiem jak to jest w Polsce, ale radzę nie czekać do grudnia ;).

Smacznego!

faszerowana dynia makaronowa studząca się na kratce

 

 

Przepis

 

SKŁADNIKI

  • 1 dynia makaronowa ok. 1,4 kg
  • 300g mrożonego szpinaku
  • 250g pieczarek
  • 2 garście mrożonego zielonego groszku
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek ostrej papryczki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2-3 łyżki parmezanu startego na grubych oczkach + do posypania na wierzchu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sok z cytryny/limonki
  • suszony rozmaryn
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  2. Dynię umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Połówki ułożyć wydrążoną stroną do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki dyń posmarować oliwą, posypać solą i suszonym rozmarynem. Do każdego wydrążonego dołka wrzucić całe, nieobrane ząbki czosnku. Piec przez około 45-50 minut do miękkości.
  3. W między czasie umyć i pokroić pieczarki. Najpierw na pół i następnie w plasterki. Podsmażyć je na suchej patelni, aż puszczą i odparują sok. W połowie smażenia lekko posolić. Zdjąć z patelni.
  4. Na tą samą patelnię wlać łyżeczkę oliwy, a następnie wrzucić zamrożony szpinak. Smażyć na mniejszym ogniu pod przykryciem, aż się całkowicie rozmrozi.
  5. Gdy dynie będą gotowe wyjąć je z piekarnika i odstawić na bok.
  6. Upieczony w dyni czosnek obrać ze skórki lub wycisnąć. Rozgnieść widelcem i dodać do szpinaku.
  7. Do szpinaku dodajemy teraz również podsmażone  pieczarki, posiekaną ostrą papryczkę i zamrożony zielony groszek. Całość smażyć chwilę, aż będzie wszystko znowu gorące.
  8. Następnie dodajemy gałkę muszkatołową, kwaśną śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Końcowo dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
  9. Miąższ upieczonej dyni rozluźniamy nieco widelcem, aby powstało z miąższu „spaghetti”. Możemy rozluźnić cały miąższ lub tylko lekko środek. Możemy także w tym momencie dodatkowo ją posolić, jeśli po spróbowaniu dynia jest mało słona.
  10. Na przygotowane dynie wykładamy po równo farsz. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch dodatkowo startym parmezanem.

Może Cię również zainteresować

Zostaw komentarz