Faszerowana dynia makaronowa. Rarytas wśród jesiennych, dyniowych propozycji. Smakowicie nadziana takim dobrem jak pieczarki, szpinak, parmezan i… pieczony czosnek :D. Pysznie, aromatycznie, rozgrzewająco. Jeśli tylko pojawi się gdzieś na Waszym horyzoncie koniecznie spróbujcie tej propozycji!
Czy z dyni makaronowej robi się makaron ? No prawie ;), gdyż nie bez powodu nosi ona taką nazwę. Po niemiecku nazywana jest dynią spaghetti i ta nazwa jeszcze dokładniej obrazuje jej specyficzny charakter. Miąższ tej dyni po upieczeniu i rozluźnieniu widelcem, tworzy właśnie coś na wzór makaronu spaghetti. Sam miąższ jest mięciutki, luźny, o delikatnym smaku. Jest to dynia stworzona do faszerowania i zapiekania, co jest również świetnym pomysłem na niecodzienne, a za razem nieskomplikowane danie.
Jedynie czego potrzebujemy to trochę czasu na wykonanie, gdyż najpierw musimy upiec samą dynię, a dopiero później zapiec ją wraz z farszem. To jednak niewielka „niedogodność”, którą zrekompensuje Wam smak tego dania.
Ta faszerowana dynia makaronowa koniecznie musi się pojawić na Waszych stołach, choć raz w sezonie dyniowym. U mnie dostępna jest zazwyczaj tylko na początku sezonu. Nie wiem jak to jest w Polsce, ale radzę nie czekać do grudnia ;).
Smacznego!
Przepis
SKŁADNIKI
- 1 dynia makaronowa ok. 1,4 kg
- 300g mrożonego szpinaku
- 250g pieczarek
- 2 garście mrożonego zielonego groszku
- 5 ząbków czosnku
- kawałek ostrej papryczki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2-3 łyżki parmezanu startego na grubych oczkach + do posypania na wierzchu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sok z cytryny/limonki
- suszony rozmaryn
- sól, świeżo zmielony pieprz
- oliwa do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Dynię umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Połówki ułożyć wydrążoną stroną do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki dyń posmarować oliwą, posypać solą i suszonym rozmarynem. Do każdego wydrążonego dołka wrzucić całe, nieobrane ząbki czosnku. Piec przez około 45-50 minut do miękkości.
- W między czasie umyć i pokroić pieczarki. Najpierw na pół i następnie w plasterki. Podsmażyć je na suchej patelni, aż puszczą i odparują sok. W połowie smażenia lekko posolić. Zdjąć z patelni.
- Na tą samą patelnię wlać łyżeczkę oliwy, a następnie wrzucić zamrożony szpinak. Smażyć na mniejszym ogniu pod przykryciem, aż się całkowicie rozmrozi.
- Gdy dynie będą gotowe wyjąć je z piekarnika i odstawić na bok.
- Upieczony w dyni czosnek obrać ze skórki lub wycisnąć. Rozgnieść widelcem i dodać do szpinaku.
- Do szpinaku dodajemy teraz również podsmażone pieczarki, posiekaną ostrą papryczkę i zamrożony zielony groszek. Całość smażyć chwilę, aż będzie wszystko znowu gorące.
- Następnie dodajemy gałkę muszkatołową, kwaśną śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Końcowo dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
- Miąższ upieczonej dyni rozluźniamy nieco widelcem, aby powstało z miąższu „spaghetti”. Możemy rozluźnić cały miąższ lub tylko lekko środek. Możemy także w tym momencie dodatkowo ją posolić, jeśli po spróbowaniu dynia jest mało słona.
- Na przygotowane dynie wykładamy po równo farsz. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch dodatkowo startym parmezanem.