Bezglutenowy sos pieczarkowy

i pomysł na jego wykorzystanie

przez Violetta
bezglutenowy sos pieczarkowy z kaszą jęczmienną i buraczkami

Zapraszam na mój ulubiony przepis na bezglutenowy sos pieczarkowy. Wyraźny w smaku i prosty do przygotowania. A jak można wnioskować ze zdjęcia, nie jest to sam sos, lecz pomysł na cały obiad :). Pyszne zimowe danie.

Pieczarki. Mam z nimi śmieszne życiowe doświadczenie. Zatrułam się nimi mając jakieś 8 lat. I to tak mocno, że nie jadłam ich później przez jakieś kolejne 10 lat. Nie mogłam ich przełknąć. Aż w końcu, po tylu latach odrazy, zaczęło się to zmieniać. Najpierw robiłam z nich tylko zupę pieczarkową, zjadając wszystko oprócz samych pieczarek, które wyławiałam z zupy. Później zaczęłam dodawać je do dań jednogarnkowych. A dziś końcowo – uwielbiam je. Zupa pieczarkowa i sos pieczarkowy to jedno z dań, których uwielbiam smak! Ten pyszny, umamiczny smak… Zupa musi koniecznie kiedyś tu wpaść, a tym czasem uzupełniamy przepisy o sos pieczarkowy :).

Bezglutenowy sos pieczarkowy jako dodatek do obiadu

 

I od razu podpowiadam jak stworzyć pyszny obiad z jego wykorzystaniem.

Proponuję podać go z kaszą jęczmienną i pieczonymi buraczkami z miodem i rozmarynem. To obłędne połączenie! Choć jadam mięso, jednak w tym wypadku jest ono zbędne. Całość smakuje wybornie i bez jego dodatku.

A podając, zamiast kaszy, bezglutenowy sos pieczarkowy z kluskami śląskimi tworzymy pyszne danie bez dodatku zbóż. A wiecie już pewnie, że sobie to cenię, gdyż ich rotacja odciąża układ pokarmowy. Warto o tym pamiętać.

Bezglutenowy sos pieczarkowy z pieczonymi buraczkami

 

Przepis

 

SKŁADNIKI:
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 mniejsze ząbki czosnku bądź 1 większy
  • 250ml bulionu (u mnie niezmiennie taka ilość bulionu to 1 łyżeczka bulionu lubczykowego Visana i 1 łyżeczka sosu sojowego bez glutenu – tamari na 250ml wody)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ok. 70ml śmietanki kokosowej/innej śmietanki wegańskiej/zwykłej śmietany 18%
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • oliwa do smażenia
  • opcjonalnie: sos sojowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Pieczarki myjemy, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w plasterki.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy posiekaną cebulę wraz z czosnkiem i smażymy kilka minut na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia.
  4. Następnie dodajemy pieczarki, zwiększamy nieco ogień i smażymy, aż odparuje sok, a pieczarki również zaczną się rumienić.
  5. Zmniejszamy znowu ogień. Całość posypujemy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej przesiewając ją przez sitko bezpośrednio na patelnię. Krótko podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem.
  6. Podgrzewamy chwilę. Następnie przesiewamy kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy. Podgrzewamy do zgęstnienia, aż mąka straci smak surowizny. Nie zagotowujemy! W razie potrzeby dodajemy jeszcze troszkę mąki. Nie za dużo, bo powstanie nam kisiel ;).
  7. Gdy sos zgęstnieje dodajemy wybraną śmietankę, mieszamy. Końcowo doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy lekko sokiem z cytryny, który podkreśli i pogłębi smak. Można dodać również łyżeczkę sosu sojowego.
UWAGI:

Sos na bazie mąki ziemniaczanej ma to do siebie, że po ostygnięciu traci gęstość i staje się ponownie wodnisty. Jeśli do tego dojdzie, podgrzewamy sos i dodajemy znowu łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Nie przesadzamy jednak z jej ilością, bo stanie się wyczuwalna w smaku.

 

 

Może Cię również zainteresować

Zostaw komentarz