Komosa z pieczonymi warzywami i jajkiem w koszulce

przez Violetta
komosa z pieczonymi warzywami i jajkiem w koszulce

Komosa z pieczonymi warzywami i jajkiem w koszulce. O jacie, jakie to wyszło pyszne! Zdrowo wcale nie oznacza nudno i bez smaku. A to danie jest tego najlepszym przykładem. Koniecznie musiało więc tu trafić. Zapisujcie więc przepis i przekonajcie się sami :).

To danie powstało jako pomysł na śniadanie. A zaczęło się od upieczonych w większej ilości warzyw, które czekały na wykorzystanie w lodówce. Co swoją drogą, jest właśnie świetnym pomysłem na wypełnienie lunchboxów czy właśnie przygotowanie szybkich, zdrowych posiłków.

Przygotowałam więc bez zbożową bazę w formie pietruszkowej komosy…

pietruszkowa komosa

Uzupełnienie całości o jajko w koszulce było wręcz idealnym wyborem. Ze względów zdrowotnych, gdyż żółtko jest bogactwem składników odżywczych, w tym żelaza. Co dla nas kobiet, jest szczególnie ważne. Połączenie więc płynnego żółtka z pietruszką i sokiem z cytryny ( źródłem wit. C) poprawia jego przyswajanie.

No i ze względów smakowych 😀 Płynne żółtko otulające pieczone warzywa o nucie curry… Pychota!

Komosa z pieczonymi warzywami i jajkiem w koszulce to kolejny pomysł na pyszny i jednocześnie odżywczy posiłek. Oraz jako odpoczynek od zbóż ;).

komosa z pieczonymi warzywami i jajkiem w koszulce z dodatkiem pietruszki

 

Przepis

SKŁADNIKI:
  • KOMOSA:
  • 50g komosy (to porcja dla jednej osoby)
  • 130g wody
  • 2 spore łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  •  sok z cytryny
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • WARZYWA:
  • 250g brukselki
  • 1 średni batat
  • 2 mniejsze cebule
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • JAJKA:
  • 1-2 jajka
  • łyżka octu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Warzywa myjemy. Z brukselki usuwamy ewentualne brzydkie listki, odcinamy trzon i przekrawamy na pół. Batat obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka.
  2. Następnie wszystko wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy przyprawy, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy, najłatwiej będzie rękami ;).
  3. Warzywa pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
  4.  W tym czasie płuczemy komosę, wrzucamy do garnka, zalewamy odmierzoną porcją wody, solimy szczyptą soli i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie ściągamy komosę z ognia i odstawiamy pod przykryciem na bok.
  5. Ciepłą, ale nie gorącą komosę mieszamy z posiekaną pietruszką i oliwą z oliwek. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.
  6. Kolejno przygotowujemy jajko w koszulce: Wbijamy jajko do filiżanki. Zagotowujemy wodę w mniejszym garnku (wody powinno być do połowy garnka ok.05-0,7l).
  7. Zmniejszamy moc palnika do połowy, wlewamy łyżkę octu i mieszamy tworząc wirek. Celując dokładnie w środek wirku wlewamy przygotowane wcześniej jajko. Jeśli dobrze trafimy, wirek zrobimy za nas całą robotę i otoczy ładnie żółtko białkiem. Jeśli nie, można pomóc sobie łyżką delikatnie mieszając wodę wokół jajka.
  8. Od momentu wlania jajka czekamy na pierwsze bulgotnięcie wody (trwa to kilka sekund) i od tego momentu liczymy czas. U mnie jest to 2min 45sek. Wyciągamy jajko.
  9. Na przygotowaną wcześniej komosę wykładamy upieczone warzywa, a na ich wierzchu gotowe jajko. Jeśli ktoś ma ochotę można przygotować sobie jeszcze jedno 😉
WSKAZÓWKI:

Ilość warzyw wystarcza na 2 porcje. Jeśli jednak macie w zamiarze przygotować tylko jedną, to resztę warzyw można przechowywać w lodówce do 3 dni. Mi szkoda załączać piekarnik dla kilku warzyw, więc zawsze przygotowuję większą porcję, a tym samym mam już część kolejnego posiłku gotową.

 

Może Cię również zainteresować

Zostaw komentarz