Zupa Minestrone, czyli włoska zupa warzywna. Ciężko o oryginalny przepis, gdyż zmieniał się on na przestrzeni czasu. Jednak fakt ten sprawia to, że zupa ta nie może się znudzić. Może smakować za każdym razem inaczej, w zależności jakich i w jakiej ilości warzyw użyjemy. Zapraszam więc Was na moją wersję :). Jestem przekonana, że będziecie do niej wracać częściej!
Cóż można powiedzieć o tym włoskim specjale? To przede wszystkim zupa gotowana na bulionie warzywnym. Sama również jest pełna warzyw. Najczęściej jest to cukinia, świeże pomidory, często bywa to również fasolka szparagowa. Dla większej pożywności wzbogaca się ją o makaron lub grzanki.

Moja zupa Minestrone jest zdecydowanie bogata w warzywa, jednak oszczędziłam jej dodatku zbożowego. Za to wierzch zupy dekoruję serem pecorino i polewam dobrą oliwą z oliwek. Czynią ją to lekką, a mimo to nadal pożywną. I ten smak! Zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup! A jedliście już zupę na śniadanie.. ;)? Polecam spróbować tej 😀

Przepis
SKŁADNIKI:
- 500g ziemniaków
- 500g dojrzałych, miękkich pomidorów
- 200g jasnej części pora
- 250g marchewki
- 200g cukinii
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 1 lub 1 1/5 l bulionu warzywnego (w zależności jak gęste zupy lubicie, ja dodałam 1l)
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 50g serca pecorino
- sól, świeżo zmielony pieprz
- oliwa do smażenia
- oliwa z oliwek na wierzch
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Pora i cukinię również.
- Łodygi selera pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę drobno posiekać
- Pomidory sparzyć wrzątkiem. Następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę. Następnie dodajemy w 3 porcjach pokrojoną marchewkę, cukinię i seler. Każdą porcję smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty.
- Kolejno zalewamy wszystko gorącym bulionem, dodajemy pokrojone ziemniaki i pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków na małych ogniu około 25-30 minut.
- Po zdjęciu z ognia dodajemy świeże, posiekane zioła, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem.
- Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek i posypujemy startym serem pecorino.
