Sałatka z truskawkami i pieczonym fenkułem. Pyszna, pachnąca i smakująca latem. Pieczony fenkuł, świeże truskawki i parmezan. To wiodące smaki, które świetnie się ze sobą komponują. Do tego zielona baza i wyrazisty dressing. I mamy przepis na łatwe i smaczne wprowadzenie sałatek do swego jadłospisu 🙂
Tego sezonu owoce zaczęły uzupełniać moje sałatki. Kiedyś opcja nie do przyjęcia. Dziś poszerzyłam swoje smakowe horyzonty i jest to jedno z moich kulinarnych odkryć. A truskawki nadają na takie uzupełnienie sałatki szczególnie dobrze.
Z resztą, jednym z takich klasyków jest połączenie ich ze szparagami. Oj, tego sezonu jestem tym zestawieniem szczęśliwie nasycona! Tym samym stwierdziłam, że czas na odkrycie nowego połączenia.
Anyżowy, lekko słodkawy, pieczony fenkuł okazał się godnym zastępstwem dla szparagów!

Oczywiście, funkł jest jak najbardziej jadalny na surowo. Tu jednak zbyt zdominowałby całość. Jednak po upieczeniu to już „inne” warzywo ;). Łagodniejszy w smaku, choć nadal aromatyczny, mięciutki. Wykładamy go na zieloną bazę stworzoną z roszponki i rukoli. Uzupełniamy o świeże truskawki. Dla smaku, ale i dla dodania więcej odżywczości sałatce, dochodzi tu parmezan.
Kiedy szparagi się kończą, przychodzi czas na fenkuła. Połączenie go z truskawkami pysznie wprowadza nas w letnie wydanie sałatek.
Jako że wszystkie te składniki są dość łagodne w smaku, warto dodać charakteru dressingiem. Stworzenie go na bazie octu balsamicznego, którego swoją drogą truskawki uwielbiają i musztardy francuskiej świetnie się tu sprawdza.
A jak widzicie na dolnym zdjęciu sałatka z truskawkami i pieczonym fenkułem może mieć różne oblicza. Zachowawcze i tak jak najbardziej lubię -„bez granic’ ;). Cały fenkuł, duużo truskawek. Możecie sami wybrać swoją wersję i składniki z przepisu podzielić na jedną lub dwie sałatki. Tak czy inaczej, jestem przekonana, że okaże się ona dla Was Smacznym odkryciem :)!
P.S Już za niedługo wpadnie przepis, dzięki któremu nie będziecie musieli specjalnie załączać piekarnika pod jeden fenkuł i tym samym będziecie mogli stworzyć dwie pyszne, rózne sałatki… Nie przegapcie :)!


2
[…] już sałatka z truskawkami, czerwoną porzeczką, więc teraz czas na brzoskwinie. Swoją drogą, wraz z nektarynkami, moje […]
[…] i obiecany przepis na sałatkę, o którym wspominałam Wam w poście z propozycją sałatki z truskawek i pieczonego fenkułu. Jeśli uda Wam się kupić jeszcze truskawki, to koniecznie spróbujcie oby dwa przepisy! […]