Lekka potrawka z indyka

przez Violetta
lekka potrawka z indyka z marchewką i cukinią

Lekka potrawka z indyka. Z kilku składników. Gotowa w maksymalnie 30 minut. I co najważniejsze, przepyszna i aromatyczna, a to dzięki dodatkowi kozieradki … Polecam!

To danie dla osób, które nie mają ochoty stać za długo w kuchni, ale życzyłyby sobie zjeść pyszny, domowy obiad. Nie wymaga wielu składników, również przypraw ani używania bulionu. Gdyż całą robotę załatwia cudowna przyprawa – kozieradka.

Mówi się, że to przyprawa o smaku i zapachu rosołu z kurczaka :). I przyznaję, mi również go przypomina. I rzeczywiście świetnie pasuje do drobiu, podkręcając jego smak. Polecam więc zaopatrzyć się w kozieradkę, bo jest naprawdę wszechstronna. To nie jest przyprawa do użycia na jeden raz, aby później zalegała w szafce. Przyprawiam nią np. udka z kurczaka, dodając również curry w proszku i piekę je w piekarniku. Pychota!

Lekka potrawka z indyka to pomysł na pożywny szybki obiad lub kolację. Danie, które z łatwością może przygotować każdy, nawet bez szczególnych umiejętności kulinarnych. Bez wątpienia przepis godny uwagi :).

 

lekka potrawka z indyka z warzywami

lekka potrawka z indyka z marchewką i cukinią w sosie własnym

Przepis

SKŁADNIKI:

  • 250g piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 300g cukinii
  • 500 ml wody
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pierś z indyka myjemy, osuszamy, usuwamy ewentualne błony i kroimy w nieduże kawałki. Przekładamy na talerz, dodajemy ok. 1/2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz i mieszamy z 1 łyżka oliwy.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki. Cukinię myjemy, odkrawamy końce i kroimy w półplasterki lub kostkę, jeśli jest większa.
  3. Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni (ważne, żeby patelnia była wcześniej rozgrzana, aby mięso się ścięło i zachowało soki w środku). Obsmażamy 2-3 minuty, ściągamy z patelni. Przekładamy do garnka, w którym będziemy dalej gotować całość.
  4. Na tę samą patelnię wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę. Podsmażamy 2 minuty.
  5. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i również krótko przesmażamy razem. Dodajemy do garnka z podsmażonym indykiem. Patelnię podlewamy trochę wodą z odmierzonych 500ml i wlewamy, wraz z resztą wody, do garnka z mięsem.
  6. Następnie dodajemy kozieradkę, mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut na niedużym ogniu.
  7. Po tym czasie dodajemy pokrojoną cukinię i gotujemy kolejne 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Gotową potrawkę doprawiamy odrobiną soku z cytryny. To wyostrzy pozostałe smaki.

UWAGI:

  • Można od razu podsmażać wszystko w garnku, w którym będziemy dalej gotować. Ja nie lubię, gdy mięso (szczególnie indyk) przywiera do dna, bo jest mięso jest później suche. Na patelni mam większą kontrolę nad procesem smażenia.
  • Potrawkę można jeść jako osobne danie lub podać z ugotowanymi ziemniaki, kaszą lub ryżem.

Może Cię również zainteresować

Zostaw komentarz