Hummus na ciepło… To hummusowa miłość do kwadratu! Fani tej pysznej pasty będą zachwyceni! To idealna wersja na chłodne dni. Rozgrzewający hummus, pieczony bakłażan, smażone pieczarki. Czy może być coś lepszego w zimny poranek niż takie pyszne, ciepłe śniadanie?
Hummus na ciepło nie jest jednak moim wymysłem. Pochodzi z kuchni tureckiej i właśnie w tureckiej restauracji spróbowałam go po raz pierwszy. Tak mała zmiana, a okazała się genialnym pomysłem i koniecznie musiałam spróbować tego w swojej kuchni.

W oryginale najczęściej podawany jest na 2 sposoby, które również miałam możliwość spróbować. Z suszonym, podsmażonym na chrupko mięsem – pastirma lub z mieloną, podsmażoną na rumiano wołowiną. Oby dwie wersje były pyszne, jednak w domu postawiłam na wersję całkiem wegańską, ale równie pyszną! Upiekłam bakłażana i osobno podsmażyłam pieczarki. Oby dwa warzywa świetnie pasują do orientalnego smaku hummusu.
Dodatkowo, w kuchni tureckiej można także spotkać się z zapiekaniem hummusu. Ja jednak jadłam go ze świeżo ugotowanej ciecierzycy i w taki sposób również sama go przygotowałam. A ten fakt możemy wykorzystać podwójnie!
Możemy namoczyć ciecierzycy więcej. Odkładamy wtedy porcję i przygotowujemy z niej pieczone falafle. Piekarnik mamy już rozgrzany, aby upiec bakłażana, w oby dwóch wypadkach używamy termoobiegu, więc wkładamy tylko drugą blaszkę do piekarnika niczego nie zmieniając. A my tym samym otrzymujemy pyszne, proste i bardzo sycące danie, nadające się na śniadanie czy nawet obiad.
Resztę ugotowanej ciecierzycy porcjujemy i mrozimy. Nie raz wspominam tu, że taką ciecierzycę mam najczęściej w zapasie, rzadko kiedy kupuję gotową w słoiku. Umożliwia to bezproblemowe oderwanie tylko takiej ilości, jaką faktycznie zużyjemy, aby np. spróbować słodkiej wersji hummusu z czekoladą, gdzie potrzebujemy tylko 50g ciecierzycy.
Aromatyczny, kremowy, przyjemnie ciepły, dodatkowo podany z ciepłymi warzywami – hummus na ciepło to idealna wersja na chłodne dni
Zapraszam do spróbowania! Samego z warzywami lub jako pełne danie z falafelami.


1 komentarze
[…] zobaczyć również na moim blogu. Obecnie prym, wśród popularnych przepisów, wiedzie właśnie hummus na ciepło […]