Dorsz w sosie curry ze szpinakiem

przez Violetta
Dorsz w sosie curry ze szpinakiem

Jeśli macie ochotę na coś prostego, a jednocześnie pełnego smaku to dorsz w sosie curry ze szpinakiem jest dla Was! Kilka podstawowych składników, chwila w kuchni, a efekt zachwyca aromatem i delikatnością! Pyychotka!

Soczysty dorsz otulony kremowym, lekko pikantnym sosem curry ze szpinakiem to danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i bardziej elegancką kolację. Możecie podać go klasycznie z ryżem. Alternatywą będzie komosa ryżowa, jeśli chcecie nieco lżejszą wersję i bez dodatku zbóż.

Dorsz w sosie curry ze szpinakiem na patelni

Warto wprowadzać ryby do swojego menu, aby urozmaicić dietę i uniknąć monotonii w wyborze produktów. Często to co jemy najrzadziej będzie nam służyć i wprowadzać dobrostan w jelitach. A akurat ryb nie nadużywa chyba nikt ;). Zróżnicowana dieta, w której żaden składnik nie dominuje to najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. A ten dorsz w sosie curry ze szpinakiem to pyszny sposób dla tych co twierdzą, że nie lubią ryb. To wstęp do tego, aby dodać do jadłospisu coś nowego i aromatycznego!

Dorsz w sosie curry ze szpinakiem z ryżem

Przepis

SKŁADNIKI:

  • 400g filetów z dorsza (rozmrożony lub świeży)
  • 1,5 łyżki żółtej pasty curry
  • mała cebula
  • 250ml mleka kokosowego
  • 70g świeżego szpinaku
  • sos rybny, sok z cytryny
  • opcjonalnie suszona trawa cytrynowa
  • sól, pieprz
  • oliwa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Dorsza osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem z oby dwóch stron.
  2. Cebulę pokroić w kostkę.
  3. Rozgrzać lekko 1 łyżkę oliwy na patelni. Następnie dodać pokrojoną cebulę i ją zeszklić.
  4. Następnie do cebuli dodać pastę curry i mieszając, krótko ją przesmażyć.
  5. Następnie dodać mleko kokosowe, wymieszać wszystko do połączenia. Kolejno dodać 1 łyżeczkę sosu rybnego i jeśli używamy  również trawę cytrynową. Wymieszać, zagotować.
  6. Na gotujące się mleko kokosowe włożyć filety dorsza. Zmniejszyć ogień i gotować 8 minut (po 4 minuty przewrócić dorsza na drugą stronę).
  7. Po tym czasie doprawić sos sosem rybnym i odrobiną soku z cytryny.
  8. Następnie dodać świeży szpinak i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy objętość. Nie doprowadzać do wrzenia.
  9. Jeśli jest taka potrzeba doprawić dodatkowo solą lub sosem sojowym i pieprzem.

WSKAZÓWKI:

W razie potrzeby, gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, można dolać trochę wody.

Podawać z ryżem lub jako danie bez zbóż – z komosą ryżową lub makaronem Vermicceli (zwróćcie uwagę na czysty skład – z fasolki mung i/lub soi).

Wierzch można udekorować świeżą kolendrą lub kiełkami soi

Może Cię również zainteresować

Zostaw komentarz