Jeśli macie ochotę na coś prostego, a jednocześnie pełnego smaku to dorsz w sosie curry ze szpinakiem jest dla Was! Kilka podstawowych składników, chwila w kuchni, a efekt zachwyca aromatem i delikatnością! Pyychotka!
Soczysty dorsz otulony kremowym, lekko pikantnym sosem curry ze szpinakiem to danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i bardziej elegancką kolację. Możecie podać go klasycznie z ryżem. Alternatywą będzie komosa ryżowa, jeśli chcecie nieco lżejszą wersję i bez dodatku zbóż.

Warto wprowadzać ryby do swojego menu, aby urozmaicić dietę i uniknąć monotonii w wyborze produktów. Często to co jemy najrzadziej będzie nam służyć i wprowadzać dobrostan w jelitach. A akurat ryb nie nadużywa chyba nikt ;). Zróżnicowana dieta, w której żaden składnik nie dominuje to najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. A ten dorsz w sosie curry ze szpinakiem to pyszny sposób dla tych co twierdzą, że nie lubią ryb. To wstęp do tego, aby dodać do jadłospisu coś nowego i aromatycznego!

Przepis
SKŁADNIKI:
- 400g filetów z dorsza (rozmrożony lub świeży)
- 1,5 łyżki żółtej pasty curry
- mała cebula
- 250ml mleka kokosowego
- 70g świeżego szpinaku
- sos rybny, sok z cytryny
- opcjonalnie suszona trawa cytrynowa
- sól, pieprz
- oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dorsza osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem z oby dwóch stron.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Rozgrzać lekko 1 łyżkę oliwy na patelni. Następnie dodać pokrojoną cebulę i ją zeszklić.
- Następnie do cebuli dodać pastę curry i mieszając, krótko ją przesmażyć.
- Następnie dodać mleko kokosowe, wymieszać wszystko do połączenia. Kolejno dodać 1 łyżeczkę sosu rybnego i jeśli używamy również trawę cytrynową. Wymieszać, zagotować.
- Na gotujące się mleko kokosowe włożyć filety dorsza. Zmniejszyć ogień i gotować 8 minut (po 4 minuty przewrócić dorsza na drugą stronę).
- Po tym czasie doprawić sos sosem rybnym i odrobiną soku z cytryny.
- Następnie dodać świeży szpinak i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy objętość. Nie doprowadzać do wrzenia.
- Jeśli jest taka potrzeba doprawić dodatkowo solą lub sosem sojowym i pieprzem.
WSKAZÓWKI:
W razie potrzeby, gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, można dolać trochę wody.
Podawać z ryżem lub jako danie bez zbóż – z komosą ryżową lub makaronem Vermicceli (zwróćcie uwagę na czysty skład – z fasolki mung i/lub soi).
Wierzch można udekorować świeżą kolendrą lub kiełkami soi
