Zupa z zielonej cebulki. Pyszna, wiosenna zupa. Gęsta, treściwa, z kawałkami ziemniaków i zielonym groszkiem. Smak podkreśla białe wino. Zupa idealna na chłodniejsze, wiosenne dni.
Jedliście już danie z zieloną cebulką na ciepło? To raczej niecodzienne jej wykorzystanie. Chętniej używa się jej jako składnik lub wykończenie kanapek czy past. A okazuje się, że można ją również przygotować na ciepło. Smakiem przypomina nieco pora, jest jednak nieco ostrzejsza w smaku. A więc w sam raz, aby przygotować z niej zupę 🙂

W pierwotnym zamyśle miała to być bardziej kremowa zupa. Stwierdziłam jednak, że może wyjść zbyt cebulowa, a baza która wyszła z podsmażonych ziemniaków z jaśniejszą częścią cebulki była tak pyszna, że szkoda było mi zaostrzać ten smak. I tak wyłowiłam część ziemniaków, a tylko resztę zmiksowałam dla zagęszczenia zupy. Zieloną część cebulki pogotowałam krótko z dodatkiem zielonego groszku… I to była dobra decyzja! Jacie, jakie to wyszło pyszne! I jeszcze to białe wino, które świetnie harmonizuje smak. Pyszka!
Zielona cebulka , zielony groszek, ziemniaki. Wszystko to podlane białym winem. Domowa, swojska zupa z nutą szlachetności.
Ta zupa to kompromis pomiędzy czystym kremem, a zupą na czystym rosole/bulionie. Jest gęsta, kremowa, bez potrzeby zaciągania jej mąką. Są też kawałki warzyw, więc jest też coś dla wielbicieli zup treściwych. Dla każdego coś dobrego!
Zupa z zielonej cebulki poleca się na szybki, ciepły obiad w formie jednodaniowej 🙂

