Zupa krem z pasternaku i jabłka. To kolejna moja propozycja na niecodzienną zupę krem. O ciekawym i pysznym smaku. Pasternak wraz z jabłkiem pieczony w piekarniku. To sprawia, że stają się aromatyczne. Nutka rozmarynu, a zwieńczeniem całości jest podsmażona czerwona cebulka, wymieszana z zieloną pietruszką. Tu nie ma mowy o nudzie!
Pasternak to jedno z tych warzyw, z którymi nie wiadomo co zrobić. Mamy przecież naszą klasyczną pietruszkę, więc właściwie po co nam do szczęścia druga jej odmiana? A to nie do końca prawda. Mimo, że pasternak pietruszkę w wyglądzie łudząco przypomina, jednak w smaku jest inny, ciekawszy. Nieco słodki, trochę jakby z aromatem selera. Ta słodycz staje się wyraźna po upieczeniu. I wtedy pasternak oddaje to co w nim najlepsze. Stał się jednym z moich ulubionych pieczonych warzyw! Z resztą, możecie przekonać się sami jak pyszny może być upieczony i to w bardzo prostym wydaniu. Tu znajdziecie na niego przepis.
Idąc więc dalej za smakiem pieczonego pasternaku, przygotowałam z niego zupę krem. Upiekłam go wraz z jabłkiem, bo przecież smak pieczonego jabłka jest równie zniewalający, więc czemu by ich nie połączyć!
Pieczenie warzyw sprawia, że stają wyborną przekąską. A przygotowanie całego dania z ich użyciem, to uczta dla zmysłów
Aby podkręcić ich smak dodałam rozmarynu. Nie zapominajmy także o ważnej części jaką są końcowe dodatki! To one stają się kropką nad i , sprawiają, że zupa krem jest kompletna. To ostatni element układanki smaku 🙂 Zapraszam więc do spróbowania!

1 komentarze
[…] jeśli polubiliście się już z pieczonym pasternakiem, zapraszam Was na zupę krem z jego […]