Zupa krem z groszku z masłem migdałowym na białym winie. To moja propozycja dla osób, którym zupy tego typu nie bardzo smakują. Pierwsza zupa krem, którą lata temu spróbowałam, będąc u znajomych. była właśnie z groszku. Bardzo mi wtedy zasmakowała i przekonałam się, że zupa, nie zawsze musi być gęsto wypełniona kawałkami.
Jednak takie zupy, aby były ciekawe w smaku, nie mogą być tylko zmiksowanymi warzywami. Warto uzupełniać i podkreślać smak głównego warzywa poprzez smaki poboczne, w formie dodatków na wierzchu jak i składników wykorzystywanych podczas gotowania.
Masło migdałowe dodaje aksamitnej kremowości. Podkreśla także smak, a nie przytłumia, jak to jest w wypadku zabielania śmietaną. A białe wino, wiadomo, sprawia, że wszystko smakuje lepiej 🙂
Białe wino, podsmażona cebulka i masło migdałowe przyjemnie otulają kubki smakowe
Polecam przygotować zupę na domowym bulionie. To wzmocni znacząco smak. Często wtedy dodatkowe doprawianie, oprócz ewentualnego dosolenia według smaku, nie jest potrzebne, bo całą resztę uzupełniliśmy bulionem.
Polecam!

1 komentarze
[…] przepis na zupę krem z groszku, wspomniałam już, że w zupach krem ważne są dodatki zwieńczające całość. Budujące smak. […]