Kokosowy ryż zapiekany z jabłkami

i rodzynkami

przez Violetta
kokosowy ryż zapiekany z jabłkami i rodzynkami

Kokosowy ryż zapiekany z jabłkami z dodatkiem rodzynek i cynamonu, czyli klasyka dzieciństwa w wybornym wydaniu. Pyszny lekko kokosowy ryż jaśminowy i dużo soczystych pieczonych jabłek. Nie ma mowy o suchym ryżu, a wielbiciele kokosa mogą podbić dodatkowo jego smak dodając musu kokosowego. Zapraszam!

Naszą klasykę kulinarną warto znać i przekazywać dalej. Do takiej zdecydowanie zalicza się właśnie zapiekany ryż z jabłkami. To jedno z dań mojego dzieciństwa, z którymi mam silne wspomnienia. Przede wszystkim pamiętam pieczone jabłka, do których już wtedy miałam słabość. Ryż był tu dla mnie interesującym, acz razem szalonym dodatkiem, bo moje dziecięce rozumowanie uznawało go tylko w wersji na słono. Jadłam go więc z wielką fascynacją.

Jednak ma również jedno nieprzyjemne wspomnienie co do owego ryżu. A mianowicie fakt, iż był zawsze suchy. Nadrabiał to w prawdzie dodatek jabłek, jednak nie wystarczająco. Zapraszam więc na poprawioną wersję mojego dziecięcego wspomnienia na zdecydowanie soczystą wersję!

kokosowy ryż zapiekany z jabłkami, rodzynkami i cynamonem

Używam ryżu jaśminowego. Taki lubię najbardziej. Jest bardziej szlachetny w smaku. Delikatny, aromatyczny, lekko klejący. Gotuję go na napoju kokosowym. Nie polecam czystego mleczka kokosowego, gdyż ma za małą ilość wody. Ewentualnie można wymieszać mleczko kokosowego pół na pół z wodą. Dodatkowo można podbić smak kokosowy dodatkiem masła kokosowego lub oleju kokosowego. Taki dodatek tłuszczu sprawi również, że danie będzie sycić na dłużej.

No i jabłka! Najważniejsze, aby były soczyste i kwaskowate. Najlepiej odmiany idealne na szarlotkę. Poza tym, nie robię z nimi nic. Nie podsmażam ich wstępnie, nie miksuję. To sprawia, że podczas pieczenia puszczają sok, który dodatkowo nawilża ryż. Tym samym całość jest pysznie soczysta. Nie ma mowy o suchym ryżu 😀 !

 

Aromatyczny ryż jaśminowy i soczyste, pieczone jabłka. Wspomnienie dzieciństwa w najlepszej wersji.

 

Och, jaka to pychota! Dodaję jeszcze rodzynek, ale ten dodatek oczywiście można pominąć bez szwanku na smak całości.

Kokosowy ryż zapiekany z jabłkami, to więc pyszna i niewymagająca opcja na słodkie śniadanie, deser czy kolację.

kokosowy ryż zapiekany z jabłkami, rodzynkami i cynamonem pokrojony na kawałki

 

Spodobał Ci się przepis?
Pochwal się na Instagramie oznaczając mnie #smaczne_kadry lub @smaczne_kadry Z przyjemnością udostępnię Twoje wykonanie!

 

Może Cię również zainteresować

Zostaw komentarz