Ryż orkiszowy z czerwoną kapustą. Oprócz niej, mamy tu jeszcze marchewkę i ciecierzycę. I całe bogactwo smaku w postaci pasty miso, sosu sojowego, curry. A dla przełamania tych smaków – pomarańcza. Różnorodnie, pysznie, niecodziennie, czyli tak jak lubię najbardziej. Polecam spróbować!
Mąka orkiszowa nie jest nikomu obca, ale słyszeliście już o ryżu orkiszowym? To nic innego jak całe ziarno orkiszu, które zostało oczyszczone z łuski i lekko oszlifowane. Jest świetnym zamiennikiem ryżu. Ma znaczniej więcej białka i błonnika niż jego tradycyjny odpowiednik oraz jest lżejszy do strawienia. Idealna opcja, aby wzbogacić różnorodność produktów w swojej diecie.
Jego smak jest delikatny, nie wybijający się, więc świetnie pasuje do wielu dodatków. Ma również przyjemną, ziarnistą strukturę po ugotowaniu. Stawia lekki opór podczas gryzienia, na co ja osobiście zwracam uwagę i bardzo lubię 🙂
Zapraszam więc na przepis na ten nietypowy ryż w jakże nietypowym wydaniu, które bardzo dobrze do niego pasuje.

Już sam ryż gotujemy w smacznym towarzystwie, bo z marchewką oraz dodatkiem pasty miso, curry i sosu sojowego. Następnie mamy czerwoną kapustę podsmażoną z czosnkiem i sosem sojowym z nutą pomarańczy. Zwieńczeniem całości jest miodowa, lekko chrupiąca ciecierzyca oraz kawałki świeżej pomarańczy. Czyż to nie brzmi obłędnie?
Ryż nietypowy, bo orkiszowy w jakże niecodziennym i zaskakującym połączniu marchewki, czerwonej kapusty, pasty miso i sosu sojowego.
Ryż orkiszowy z czerwoną kapustą oraz innymi pysznymi dodatkami to danie idealne na każdą porę dnia. Ja osobiście jadam takie smakołyki na śniadanie, kiedy mam ochotę na coś ciepłego, ale niekoniecznie na słodko.

